Bemutatták Székelyföld térképét PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. március 02. kedd, 19:08

Bemutatták a leendő Székelyföldi Autonóm Tartomány első közigazgatási térképét a sepsiszéki Székely Tanács küldöttei, ugyanakkor ismertették a szeptember 5-i, székelyudvarhelyi önkormányzati nagygyűlés tervezett forgatókönyvét is.

A térképen az SZNT autonómiastatútumának függelé­kében megjelenített határok szerepelnek, ezen a területen zajlott az autonómia-népszavazás is. A kiadvány célja a tájékoztatás, ugyanakkor identitástudat-erősítő szerepe is van, hiszen az autonómiatörekvések erős identitástudatot feltételeznek — fejtette ki Tulit Attila SZNT-alelnök és Ferencz Csaba kommunikációs alelnök. A térképet egyébként szimbolikus összegért, öt lejért lehet megvásárolni, a befolyt pénzt az autonómiatörekvések támogatására használják.

A szombati székelyudvarhelyi önkormányzati nagygyűlésről szólva a kezdeményezők elmondták, meghívták a román helyhatósági képviselőket is. Jelenlétük hasznos lenne, hiszen ők is a leendő autonóm tartomány lakói. Az autonómia ugyanis a térség autonómiáját jelenti, nem a magyarokét.

Tulit Attila hangsúlyozta: az RMDSZ és az EMNT által szervezett, ma Csíkszeredában esedékes nagygyűlés napirendi pontjaiból kitetszik, a két rendezvény nem ellentétes, hanem kiegészíti egymást. Éppen ezért továbbra is arra biztatnak minden önkormányzati képviselőt, hogy mindkét eseményen vegyen részt.

(haromszek.ro)

 
SEO by Artio