Még mindig lehet igényelni a magyar igazolványt PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. március 02. kedd, 18:30

Elég kevés szó esett az utóbbi időben a magyar igazolványokról, és mivel többen érdeklődtek, hogy létezik-e még, lehet-e igényelni, a Nyugati Jelen az Arad megyei Kedvezménytörvény Információs Irodánál kért pontos tájékoztatást.

Lészay Ildikó irodavezető szerint a magyar igazolványt most is lehet igényelni, az erre vonatkozó törvény megjelenése óta folyamatosan adtak és adnak ki a zöld könyvecskéből. Most már azonban sokkal kevesebben igénylik, mint kezdetben.

A törvény 2007-ben némi módosítást szenvedett, éspedig az igazolvány érvényességét illetően. Nagyon sokan jelennek meg az irodában azzal, hogy lejárt az igazolványuk. Az okirat továbbra is érvényes. Eredetileg ugyanis az 5 évre szólt, a legutóbbi módosítások értelmében azonban az igazolványnak nincs lejárati ideje, visszavonásáig érvényes. Ez vonatkozik a régi típusú igazolványokra is.

Az új típusú könyvekben már határozatlan érvényességi idő szerepel. Az igazolvány tulajdonképpen egy életre szól, kivételt képeznek bizonyos visszavonási okok. Visszavonhatják például, ha a tulajdonos állampolgárságot nyer Magyarországon, ha bűncselekményt követ el ugyanott, illetve kiutasították a magyar területről stb.

2002 januárjától Erdélyben összesen 519 215 igazolványt kérelmeztek (amióta működnek az Információs Irodák), Arad megyében pedig 11 736-ot.

Az igazolvány mellékleteként adták ki korábban a diák-, a pedagógusigazolványt, illetve oktatói kártyát is, mellyel szintén különféle kedvezményt élvezhettek a tulajdonosok. 2007 után ezeket az ún. pótkártyákat már nem használják, helyettük bizonyos matricákat lehet kérelmezni, melyeket direkt a magyarigazolványba teszik a megfelelő oldalba, ami jóval praktikusabb. Ezeket a matricákat évente kell érvényesíteni.

(nyugatijelen.com)

 
SEO by Artio