Összetart Erdély és Kárpátalja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. március 02. kedd, 18:37

Nagy az összetartás a határon túli magyar közösségek között. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy egy hétig erdélyi városok látták vendégül Kárpátalját. A magyar-magyar együttműködés mellett a magyar-szlovák békéltetés sem marad abba - legutóbb az Európai Bizottság kezdeményezett közös programot.

Egy hétre "Erdélybe költözött Kárpátalja", ugyanis az ungvári állami televízió magyar szerkesztőségének munkatársai Erdély öt városát keresték fel, hogy filmeken mutassák be az elszakított országrészek közül talán legkevésbé ismert magyarlakta területet. A filmkaraván és a vetítéseket követő beszélgetések mindenütt nagy sikert arattak.

Megkezdődtek az Anyám Fekete Rózsa Magyar Nyelvű Nemzetközi Vers- és Prózamondó Verseny, amely idén 20. alkalommal várja a Kárpát-medencei magyar amatőr előadóművészeket, kisgyermekektől egészen a szépkorúakig. A verseny nevét Csóri Sándor azonos című verse ihlette, a döntő és a versenyt lezáró gála Veresegyházán kerül megrendezésre május 1-én.

Magyar-szlovák, magyar-román

Az elmúlt 1-1,5 év rengeteg olyan művészeti próbálkozást hozott, melyek a magyar-szlovák viszonyt terhelő feszültségeket voltak hívatottak oldani. A lavina nem áll meg: a legújabb kezdeményezést az Európai Bizottság indította el, mégpedig egy műfordításról szóló konferencia formájában. A kétnyelvű rendezvény, melyet március 10-én rendeznek meg, minden érdeklődő számára nyitott, regisztrálni a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen lehet.

A magyar-román együttélést is incidensek tarkítják olykor-olykor, melyek esetenként kulturális félreértésekből erednek. Ezt elkerülendő alkották meg az első román-magyar kulturális szótárat, amely nem csak szószedet, hanem egyfajta lexikon is (tartalmaz történelmi személyneveket, földrajzi neveket, hétköznapi szófordulatokat). Sajnos a szótár fordítottja még nem létezik, pedig arra is legalább olyan nagy szükség lenne, mint a most elkészült darabra.

(kitekinto.hu)

 
SEO by Artio